Ros 43  
     
 

 
     
 

Troligtvis är rosen en Rosa gallica ’Tuscany’, även kallad för ”sammetros” på grund av dess mörkt sammetsröda blommor. ’Tuscany’ är en mycket gammal trädgårdsros, känd sedan 1500-talet.

På sin ursprungliga växtplats i trädgård med gamla anor i Ingelstorp kämpar rosen från att kvävas av en annan gallica-ros (se Ros 44), båda planterades en gång i tiden i samma rabatt som idag har växt ihop till ett ogenomträngligt buskage.

Trädgården anlades av en trädgårdsmästare i Rödmölle, som var knuten till Tosterups slott. Trädgårdens rosor har planterats i flera omgångar, av olika ägare. Några av de äldsta rosorna står vid den gamla kaffegrottan i sten. En färgstark ägare till trädgården var målare Hansson som bodde i huset fram till 1950. Han drev caféverksamhet och byggde en dansrotunda i en rymlig vinkelbyggnad till bostadshuset. ”Men när prästen stoppade järnvägen blev det slut på caféet och hela Ingelstorp”, berättar John Eriksson som bodde i huset efter målare Hansson.

Målare Hansson planterade inte bara rosor, han var även en efterfrågad dekorationsmålare; husets och trädgårdens nuvarande ägare, Saga Bitkover-Norman, kan njuta av vackra rosbårder som slingrar sig runt taket i ett av rummen.

Fyndplats: Ingelstorp

Fynddatum: 26 juni 2003

Blomman: Fyllda mörkt sammetsröda blommor som blir purpurlila efter ett par dagar som utslagna. Gula ståndare.

Blad och taggar: Strävt, matt bladverk och borsttaggar.

Doft: Väldoftande.

Blomning: Från midsommar och tre-fyra veckor framåt.

 

 
 

Fler bilder av Ros 43
 

 
 
 
 

Rosor           Fyndplatser            Historia           Bilder           Tillbaka till Rosentorgets karta