Ros 29  
     
 

 
     
 

Multiflorahybriden ’Tausendschön’ är en av de tidigaste och mest planterade klätterrosorna på Österlen. Rosen, som kom ut 1906, har återfunnits i flera äldre trädgårdar i trakten kring Borrby, Löderup och Glemmingebro. En trädgårdsmästare Ljungkvist i Borrby (Arvid Lindgrens företrädare) lär ha haft ’Tausendschön’ i sitt sortiment.

Den älskliga rosens ursprungliga växtplats är i en rar liten trädgård i Löderup. Där klättrar rosen längs fönstret upp mot taket på en vacker gammal trälänga En färgstark ägare till huset var Ola Andersson, som tillbringade flera år i USA med sin syster Ester, och efter att ha återvänt till hemlandet blev känd som ”Amerika-Ola”.

Ola och Ester köpte huset på 1920-talet som ett undantag till sina föräldrar, Ola stod även som ägare till Backåkra, där han hade 100-tals får i hägn. En granne till Backåkra minns Ola så här: ”Det var en mycket sällskaplig människa, han gick klädd i amerikanska kläder, en slags damasker som knäpptes om smalbenen och cowboyhatt”. 

Syskonen, som delade hushåll ihop, lär båda ha varit trädgårdsintresserade. Många andra fina gamla rosor har registrerats i den lilla täppan, hit hör Rosa alba ’Maxima’, ’Blush Damask, och ett par okända ros som har fått numren75 och 85, även de planterade på Rosentorget.

Fyndplats: Löderup, ”Tjugosjus by”

Fynddatum: 4 juli

Blomman: Löst fyllda, mellanstora blommor i olika nyanser av rosa.

Blad och taggar: Glansiga lansettblad. Taggfri.

Doft: Svag.

Blomning: Från midsommar och tre-fyra veckor framåt.
 

 
 

Fler bilder av Ros 29

 
 
 
 

Rosor           Fyndplatser            Historia           Bilder           Tillbaka till Rosentorgets karta