Rosdoktorn har ordet - skadeinsekter
 
  Bladlus - olika arter

Bladlus på rosor har väl de flesta någon gång sett. Vanligtvis är de gröna men det finns även bruna eller svarta och t.o.m rosa! De brukar dyka upp på försommaren, till synes från ingenstans och sätter sig i täta klungor på skottspetsarna och börjar suga på dem. Långvariga och kraftiga angrepp gör att bladen krullar sig och dör och blomknopparna deformeras. Efterhand som lössen äter utsöndrar de en honungsliknande substans som sedan infekteras av en svamp och bildar en svart beläggning.
Lössen är kapabla att producera flera generationer under en sommar.

Rosenskottstekel - Ardis brunneiventris

Den fullbildade stekeln liknar en vanlig fluga och i slutet av maj börjar den lägga ägg i skottspetsarna. När äggen kläckts till larver borrar dessa sig in i märgen och tuggar sig ner i skottet som vissnar så långt ner som larven hunnit. När larven blivit fullvuxen gör den ett utgångshål och klättrar ner längs stammen och ner i jorden och förpuppar sig i väntan på nästa vår.

Bladrullstekel - Blennocampa phyllocolpa

Denna stekel lägger sina ägg på bladkanterna. När äggen kläckts till larver rullar bladen ihop sig som en cigarr. Många blad “sympatikrullar” sig utan att hysa några larver. När larven är fullvuxen kryper den ut ur bladet och kastar sig handlöst ner på marken där den spinner en kokong och förpuppas nästa vår.

Slemmig rosenbladstekel - Endolomyia aethiops

Lägger också äggen på bladen. Äggen kläcks och bildar 10-15 mm långa gulgröna larver som tuggar i sig det gröna mellan bladnerverna och lämnar kvar så att det blir ett tunt, vitt nästan genomskinligt silkespapper. När larven är fullvuxen kryper den ner i marken, spinner en kokong och övervintrar.

Rosenstrit - Edwardsiana rosae

En ca. 3 mm ljusgrön avlång insekt som sitter på undersidan av bladen och suger ut saften ur cellerna så att det bildas små vita tydliga prickar på bladens ovansida. Striten har kraftiga hopplår och om man försiktigt för handen över rosbusken och bara nuddar bladen och det finns stritar ser man tydligt hur de hoppar iväg. Stritarna övervintrar som ägg på gamla grenar och det är på gamla obeskurna busk- och klätterrosor som de kraftigaste angreppen brukar uppkomma.

Trips - Thrips fuscipennis

Trådsmala, ca 1 mm långa insekter , vuxna trips mörkbruna med vingar, ungar ljust gulbruna och utan vingar. Tripsen håller för det mesta till i blomknopparna vilka får svårt att slå ut, helt eller delvis. Kronbladen blir missfärgade med bruna kanter och hela blomman ser smutsig ut.
Det verkar som om tripsen föredrar sorter med vita eller ljust rosa eller gula blommor. Torra och varma somrar blir angreppen kraftigast.

Spinnkvalster - Tetranychus urticae

Själva spinnkvalstren är så små att det knappast går att se dem med blotta ögat utan det krävs lupp. Däremot syns angreppet tydligt i form av en massa små ljusa fläckar och prickar på ovansidan av bladen och hela busken får ett dammigt och smutsigt utseende och vid kraftiga angrepp syns även en massa fina spinntrådar och slutligen faller bladen av. Problemet är störst i växthus och krukrosor inomhus men varma och torra somrar kan även utomhusrosorna drabbas.

 

 
 
 
 

Tillbaka