Årets Österlenros 2008

Årets Österlenros ska vara vacker, tålig, odlingsvärd och ha växt på en och samma växtplats i minst 50 år.
 
Årets utvalda ros heter "Ola Fiskare".
Rosen, som inventerades som nummer 26 i ordningen år 2003, hittades hos fiskaren Ola Johnsson i Kivik. Ola tror att det var hans farfars far, sjökaptenen Janne, som tagit med sig rosen hem från någon av sina många resor till England, USA eller Tyskland. Hos Ola klättrar rosen med stöd vid ingången till huset, där den täcker överhänget och ger sig upp en bra bit på taket. Rosen Ola Fiskare blommar i stora klasar fyllda med små, fyllda cerise-rosa blommor, när alla knopparna slagit ut visar klasen upp alla nyanser i rosa, från mörkaste cerise till ljusaste rosa. Rosen har ett vackert bladverk och är taggfri. Doften är svag.
 
Förra året, vid en resa till rosariet i Sangerhausen, upptäckte Mia Gröndahl att det växte en snarlik klätterros i rosariet, med namnet "Wartburg".  Hon lyckades få med sig hem en planta för jämförelse, och nu, när Ola Fiskare och Wartburg står bredvid varandra i Killahusets trädgård, råder det inget tvivel. Ola Fiskare och Wartburg är samma ros. I fortsättningen får den bära båda namnen här på Österlen.
Rosen Wartburg introducerades av förädlaren Kiese 1910 och uppges vara en fröplanta av Tausendschön, en klätterros som intressant nog också återfunnits i många exemplar under inventeringen av Österlens gamla rosor.

Ola Johnsson och hans familj har tilldelats ett diplom för att ha tagit så väl vara på rosen i mer än tre generationer. Diplomet har delats ut vid invigningen av Österlens Rosfest i Brunnsparken torsdagen 3 juli.

 Klicka på bilden för normal storlek

foto: Mia GröndahlFoto: Jonna Davidson
 

 

 

 
 
 

Tillbaka