Änkans i Listarum (ros nr 152)  
     


 

Torpet Listarum 1, var Karin och Henrik Larsens sommarhus sedan 1980. Huset har fortfarande jordstampat golv. En Friggebod fick inhysa dusch och toalett. Den fasta bostaden är i Danmark.

Fastigheten har nya ägare sedan 2019. De köpte huset av någon som hette Lilly och Hans Hansson. Lilly berättade om andra växter i trädgården men aldrig om rosen. Rosen kom fram när de fällt ett träd. Troligen hade de kört över rosen med gräsklipparen innan och inte upptäckt den.

Fastighetsbeteckningen Listarum 1 har ändrats från Eneryd, Familjen Rosencrantz på Gyllebo slott ska ha byggt torpet ca 1850. Betty (Olsson?) var den ägare som hade torpet före Lilly och Hans Hansson. Hon föddes 1889 hos farföräldrarna i Ö Vemmerlöv. Morföräldrarna Bolla Eriksdotter och dragonen Måns Holmqvist flyttade till Eneryd (Listarum 1) 1892.

Bettys föräldrar Anna Holmqvist och Ola Nilsson arrenderade Tunby 10. Betty jobbade som piga men flyttade hem till fadern på Tunby 10 1912 och födde 1913 en son, fader okänd. 1947 flyttade Betty till huset Listarum 1, då var hon 58 år.

Före Betty och Bettys morföräldrar ska Änkan ha bott i huset med 6 barn. Henrik Larsen berättade att Änkan varje vinter hade diverse män inneboende. Ett antal barn föddes även efter att hon blivit änka. Barnen gick till Smedstorp och tiggde. Detta kan ha varit mellan 1850 och 1892.
Vi (Henrik Larsen och jag) döpte alltså rosens till Änkans ros, eftersom vår nyfikenhet om denna änka väcktes. Vi tyckte att var lite konstigt att rosen hade kommit till denna obygd. Det är oerhört kargt och stenigt i området.

Detta blev mest en redogörelse av ägarna till fastigheten. Fortfarande vet vi inte om rosen kom från Gyllebo slott, Gärsnäs eller Tunbyholms slott. Ingenting finns kvar på något av ställena. Även Petersborg gård, som ligger i närheten av Tunbyholm har kollats, där det inte finns någon ros kvar.

Familjen Rosencrantz har ägt Örups säteri, Glimmingehus, Gylleboslott och Gärsnäs slott (under en period). En gren av Rosencrantz införskaffade också Fröllinge i Halland.
Så långt klarar jag att efterforska kring Änkan i Listarum

 
 
 
 

Tillbaka