Beskärningskurs hos Rosenplantskolan i Löve,
Danmark, den 9 augusti 2009
 

Klicka på bilden för att se stort format  
  Ibland när man tittar efter nya e-postmeddelanden i inkorgen så dyker det upp saker som är intressantare än andra och så skedde i somras när det kom en inbjudan till “Beskæringskursus og marktur for at se hvorledes podning foregår” med Torben Thim, Rosenplanteskolen i Løve som avsändare. Danskt ø (liksom svenskt ö) fungerar inte i internetadresser så därför blir deras e-postadress love@roses.dk , fyndigt och inte alls fel i sammanhanget.

Plantskolan startades av Valdemar Petersen som väl kan sägas var en legendar inom rosvärlden och som starkt bidrog till att återuppväcka intresset för de historiska rosorna. En strålande sommardag för en massa år sedan besökte Torben Thim, som han själv beskriver sig, “en glad och naiv blomsterälskare” rosenträdgården i Løve för första gången. Besöket satte djupa spår och en näst intill besatthet för rosor uppstod. Under tiden hade hans syster utbildat sig till plantskolist och man bilade runt i landskapet för att hitta ett lämpligt ställe att starta rosodling på men innan man funnit något som passade fick man ett besked att Valdemar Petersen blivit allvarligt sjuk och därför inte kunde driva sin plantskola vidare.
Man besökte Valdemar och tog i hand på att driva plantskolan vidare i hans anda. I april 1979 blev så Torben Thim rosenträdgårdsmästare utan att egentligen ha några andra förutsättningar än en stor kärlek till rosor.

Beskæringskursus blir givetvis beskärningskurs på svenska (danskan är ett vackert språk och inte ett läte som en del påstår) och kursen inleddes med en kavalkad av sekatörer från olika tidsepoker. När Valdemar Petersen ansåg en sekatör vara förbrukad kastade han den inte utan la den i en säck tillsammans med andra gamla sekatörer, därav den stora samlingen. Det man kan konstatera är att detta verktyg inte nämvärt förändrats de senaste 100 åren. Grundkonstruktionen med kryssformen, ledad med en bult i mitten, handtag i ena änden och skär i den andra är oförändrad, och de förändringar som gjorts ligger huvudsakligen i materialval och design.

Nästa moment i kursen blev att Torben beskar en stor och förväxt Fantin-Latour och han berättade under tiden hur han gjorde. Det jag kanske saknade var att han skulle berätta lite varför han gjorde som han gjorde och hur resultat och reaktioner blir på beskärningen. Rosor är enskilda individer och beroende på sort, växtplats, skador, tidigare beskärning m.m blir också beskärningen individuell, en bild på före och en efter beskärning som en sorts standardmall tycker inte jag är speciellt användbart. Om resultatet inte blir det man önskat och förväntat och man inte kan förstå och räkna ut varför är risken stor att det blir likadant nästa år.

Som avslutning blev vi tilldelade varsin buske att beskära efter eget förstånd och förmåga. Följaktligen blev resultatet också ganska varierande och Torben hade fullt upp med att korrigera och förklara, dock med fortsatt gott humör och gemytlig stämning.

Efter en välsmakande lunchbuffé blev det så dags för marktur for at se podning, fältvandring för att se okulering på svenska.
Okulering är en förökningsmetod som här inte mer ingående ska förklaras mer än att man använder en vildros och på denna vildros “opererar” man in en bladknopp (öga) från sorten man vill föröka. Ögat växer fast på vildrosen och bildar sedan en ny buske som då består av två delar, roten från vildrosen och grenarna som då är själva sorten. För den som vill veta mer finns utförligare information på t.ex www.osterlenrosor.se/odling/okulering.htm eller Wikipedia.

De flesta rosorna som säljs på Rosenplanteskolen i Løve kommer från kontraktsodlare men man odlar även varje år själv fram ca. 5-10.000 plantor. Man använder grundstammar (fröplantor) av både Rosa multiflora och canina. Okuleringen som vi fick titta på utfördes av ett par från Irland, det lite ovanliga i sammanhanget var att det var hon som utförde själva okuleringen och han som putsade grundstammarna och satte på häftor.
Arbetsställningen beskrevs av Torben som “frygtelig” (fruktansvärd), man går dubbelvikt med näsan nere vid marken från morgon till kväll och detta bidrar väl kanske till att det mesta av det här arbetet numera utföres av folk från Polen, Litauen m.fl. låglöneländer.

Utförandet i de olika momenten är något som ibland diskuteras yrkesfolk emellan och följande klassas förmodligen av de flesta som värdelöst vetande men här kommer det ändå. Ja, hon tog bort bladskaft och ved och nej, hon använde inte barklösare utan använde knivseggen. Kniv: Tina modell 641/9,5
Häftor: Okulette R20

Dagen avslutades med den i deltagaravgiften ingående kaffet och kakan samt ett besök i Torben Thims rosmuseum, världens största (och enda?) där han samlat på sig böcker, konst, fotografier och andra föremål som har anknytning till rosen.

Sammanfattningsvis en lyckad och trevlig dag och det är lätt att instämma i avskedsfrasen “På gensyn ! “

 
Rosa palustris

 
Torben visar ett vildskott


Beskärning av stamrosor


Pedersens gamla sekatörer


Beskärning av stamrosor


Ett fast grepp och klipp till


Okulering steg 1


Okulering-snittet


Okulering-snittar och häftar

Foto: Mia Gröndahl
Text: Ingvar Persson,
Raskarums plantskola

 

 

 
 
 

Tillbaka