I arkivet | Föredrag - Söndagen den 24/2-2013
 
 
 

"Våryra i rosenträdgården"

Lisa Sommelius och Christina Högardh-Ihr från Flora Linnéa i Helsingborg stod för årets första föredrag.

David Austin är en känd engelsk rosförädlare och hans första ros 'Constance Spry' introducerades 1961. Han hade korsat gallican 'Belle Isis' med floribundan 'Dainty Maid'. Det här konceptet att korsa gammeldags rosor med moderna visade sig slå väl ut och han har sedan dess introducerat närmare 200 st. sorter, marknadsförda med "den gammeldags rosens doft och charm och den moderna rosens återkommande blomning. Just 'Constance Spry' är engångsblommande och David Austin vill inte rätt gärna att man ska fortsätta att odla och sälja sorten men den är mycket populär och väl fungerande i Sverige. Flora Linnéa har lyckats övertyga David om att man ska få fortsätta med den och det tackar man för.
Vi fick se bilder på ett urval av nya och gamla favoriter, några var så nya att vi får vänta ett par år till innan de finns tillgängliga för inköp.
David Austins rosor räknas officiellt inte som en egen rosgrupp av Royal National Rose Society eller American Rose Society men i praktiken har det blivit att de flesta, inkl. Lars-Åke Gustavsson, använder termen 'Engelska rosor' och det är kanske inte helt populärt bland övriga engelska rosförädlare.

Chanel No.5 är en av världens mest kända parfymer och en av ingredienserna är rosdoft. Det speciella här är att när man framställer rosenoljan användes en rossort i centifoliagruppen. Det vanligaste är annars sorter i damascenagruppen som får bidra med väldoften.
Rosorna till Chanel No.5 odlas i den mytomspunna parfymhuvudstaden Grasse i södra Frankrike. Den exakta platsen för odlingsfälten är inte något som skyltas men Lisa och Christina lyckades i alla fall hitta dem.

Man rekommenderade en resa till Frankrike om man vill titta på rosor. Det finns inte bara de stora och kända ställena som Roseraie du-Val-de-Marne
(Roseraie d l´Hay) utan även många små privata rosenträdgårdar och de ligger ganska tätt så man hinner besöka många på en dag.

Christina Högardh-Ihr jobbar numera på Flora Linnéa men hon är dessutom en duktig trädgårdsskribent och har skrivit några böcker som 'Karin Larsson och blommorna från Sundborn' och 'Rosboken - För dig som drömmer om rosor'.


Lisa och Christina

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Till startsidan (index)