Nya rosor planterade på Rosentorget

I samband med rotskottsuppgrävningen hösten 2017 passade vi också på att plantera några nyförvärv.

"Rörum"

När Sydostrosen (en avdelning inom Svenska Rosensällskapet) besökte Rosentorget sommaren 2017 överlämnade man en ros i kruka. Rosen lämnades för några år sedan in till POM av Lena Arén i Alsterbro. Hon har i sin tur fått den från släktingar i Rörum, därav POM-namnet.

Sorten har blivit bestämd att tillhöra gallicagruppen. På Rosentorget finns sedan tidigare en sort i gallicagruppen som är mycket lik, ros 94 med namnet "Smedens ros". POM-rosen "Rörum" har planterats strax intill för att lättare kunna göra jämförelser mellan de båda.

  

--------------------------------------

Ros 152 "Änkans ros i Listarum"

Denna ros har hittats vid ett gammalt torp i Listarum som numera fungerar som sommarbostad. När nuvarande ägarna fällt ett träd kom rosen fram.

En tidigare ägare i början på 1900-talet hette Betty och var änka. Rosen antas ha funnits där redan då men hur den kommit dit vet man inte.

Mer om änkans ros.

 

--------------------------------------

Ros 234 'Officinalis'

I en trädgård på Lilla Rådmansgatan i Simrishamn har några rosor tidigare hittats och sedan planterats på Rosentorget, så även detta nyförvärv.

Det latinska namnet 'Officinalis" anger att det har med medicin att göra. Kring den franska staden Provins odlades förr i tiden stora mängder av rosen och till en början av medicinska skäl. Kronbladen användes till salvor, oljor, doftpåsar m.m. Det svenska namnet har också följdriktikgt blivit 'Apotekarrosen'.


Tillbaka