Rosor på Österlen | Raskarums Plantskola

F.d rosodlaren Ingvar Perssons tio favoriter
Klicka på bilden för större bildstorlek

'

Aimable Amie
De som är lyckliga ägare till boken "Rosor för nordiska trädgårdar del 1" av Lars-Åke Gustavsson har sett denna gallicaros på omslaget. Även i den osminkade verkligheten är blomman en fröjd för ögat.
Aicha
Legenden Valdemar Petersen, grundare av rosenplantskolan i Löve och en av dem som starkt bidrog till att återuppväcka intresset för de gamla rossorterna, har tagit fram denna sort ingående i pimpinellgruppen. Aicha lär ha varit profeten Muhammeds favorithustru.
Celeste
Namnet betyder "himmelsk" och vad det begreppet innebär kan alltid diskuteras. Men i vilket fall som helst har vi här ett ovanligt lyckat exempel på god harmoni och balans mellan bladverk och blommor både vad gäller form och färg. ´Celeste`ingår i albagruppen.
Rosa helenae 'Hybrida'
Honungsrosorna - som 'Hybrida' tillhör - blommar kort men desto mer intensivt och rikligt. Tidiga sommarmorgnar under blomningsperioden invaderas busken av hundratals humlor och andra pollinerare, ditlockade av den starka doften. Resultatet blir ett andra "flor" på hösten när ´Hybrida` pryds av små orangeröda nypon. Rosen är kraftigväxande och kan med fördel planteras vid ett gammalt fruktträd.
James Mason
Här ställs diskussionen om vad som är "gammaldags" rosor på sin spets. James Mason tillhör gallicagruppen och ser ut som sorter i den gruppen kunde göra i mitten på 1800-talet men denna sort är framtagen och lanserad på 1980-talet. Uppkallad efter skådespelaren James Mason som var en stor rosälskare.
Rosa pendulina, bergros
Hos oss på Raskarums plantskola blommar den tidigast av alla rosor. Härdig och anspråkslös har den blivit en favorit eftersom den också ger ett löfte om "den blomstertid som kommer
Rose de Rescht
En portlandros som lär ha upphittats av en engelsk lady i staden Rescht, Iran. Kan vara så gammal som från 800-talet. Grymma skeptiker hävdar att rosen istället upptäcktes i en trädgård i Frankrike på 1940-talet, ett faktum som i och för sig inte motsäger teorin om persiskt ursprung. Ytterligare en version har levererats av Thorben Thim i Danmark som menar att det någon gång skett en förväxling och att sorten som idag säljs som Rose de Rescht i själva verket är Rose de Roi, tillhörande samma rosgrupp.
Venusta Pendula
Den nickande eller hängande skönheten kan namnet översättas med. Riktigt vad som åsyftas med nickandet vet jag inte men skönheten finns där i form av skyar av vita eller mycket ljust rosa blommor. En sort med okänt ursprung som återintroducerades 1928 av Kordes i Tyskland.
Leonardo da Vinci
Frankrikes och rosfirman Meillands svar på David Austins engelska rosor. Austinrosorna marknadsförs med att ha den gammaldags rosens charm och utseende och den moderna rosens återblomning. Detta gäller även för Leonardo da Vinci, men denna sort anses vara både friskare och härdigare än de flesta av de engelska rosorna. Tyvärr saknas doft, men man kan inte få allt här i världen…
Mozart
Robin Hood är en av föräldrarna till Mozart, i alla fall i rosornas värld. Likheterna är tydliga så faderskapet är svårt att förneka. Kännetecknande för sorten är rikblommigheten. En person med obegränsad tid och stort tålamod har vid ett tillfälle räknat till 12.000 blommor på en enda buske!
 

Tillbaka