Bornholmsresa 11 juli 2016

 

Inge och Jens Ove Anker är kreatörer och innehavare av den privata trädgården på Tornegård vid Gudhjem. Av organisationen Landbrug & Fødevaror korad till Årets Have (trädgård) 2011.

Fuglesang ligger ca 2 km från Svaneke och är en 11 000 kvm stor engelsk/orientalisk- inspirerad trädgårdsanläggning. Den är uppdelad i mindre avdelningar och det hela är förbundet med en 63 m lång pergolagång som leder upp till trädgårdens mitt. Den gemensamma nämnaren är rosor (mer än 400 olika!) samt sten och vatten. Där finns också många olika syrener, paradisäpple och rönnar, hundratals liljor, stora perennrabatter och många sällsynta träd och buskar.

Kræmmerhuset är en konsthantverksbutik mitt ute på landet ca 3 km väster om Årsballe. Runt om det stora huset som innehåller butiken ligger en gammal trädgård, anlagd för mer än hundra år sedan. Genom tiderna har där alltid funnits mycket intressant för de förbipasserande men det var ju en privat trädgård som man inte bara kunde gå in i. När de tre systrarna Kofod flyttade in 1996 blev trädgården öppen för allmänheten under butikens öppettider.