Rosentorget visar upp rosor från 40 byar på Österlen!

Våren 2003 gick följande efterlysning ut på Österlen: "Har du en gammal ros i din trädgård? Var då snäll och kontakta oss!" Vi satte upp lappar med efterlysningen i affärer, på plank, anslagstavlor och plantskolor -  och responsen var över förväntan.

Tips strömmade in från bygdens alla hörn, vi har inventerat bortåt 230 olika rosor, och efter ett urval av de "äldsta och bästa" kan Rosentorget idag visa upp rosor från 40 byar på Österlen.

I gamla tider var det vanligt att man delade med sig av sina rosor. Rosor var dyra att köpa och det fanns inte många plantskolor på bygden, rotskott från en fin och doftande ros var därför en välkommen gåva. Under inventeringens gång lade vi märke till att ett antal gamla buskrosor förekom på flera växtplatser inom samma område, något som talar för att dessa rosor spridits med rotskott från trädgård till trädgård.

En sådan ros är Bourbonrosen "Great Western", som vi gett det lokala namnet "Kustridaren Great Western", eftersom den förekommer i ett bälte längs med kusten, (se karta) från Mälarhusen i söder till Simrishamn i norr, med avstickare till täppor inåt landet. Nedan kan du se orterna som inventerats och bidragit med rosor till Rosentorget.

 
     

     
  Fyndplatser:  
 

Baskemölla
Borrby
Brantevik
Glemmingebro
Grevlunda
Gröstorp

Gyllebo
Hagestad
Hagestad Mosse
Hammenhög
Hörup
Ingelstorp
Ingelstorps Ängar
Järrestad
Karlaby
Kivik
Kvarnby
Löderup
Lönhult
Mälarhusen
N:a Björstorp
Norrekås
Peppinge
Rörum
Sandby
Sandby-Mälarhusen
Simrishamn
Simrislund
Skillinge
Skillinge-Grossemad
Skräddaröd
Smedstorp
Stora Köpinge
Tjugosjus by
 
Tjustorp
Tomelilla
Vallby
Vik
Östra Hoby
Östra Hoby-Pinntuvorna
 
 

Rosor               Historia                    Bilder                   Karta                        Tillbaka