Ros 1  
     
 

 
     
 

Först ut att hörsamma vår efterlysning ”Har du en gammal ros i din trädgård?”, var Tina Johansson-Günther i Ingelstorp. Jag anlände till Tina och hennes väldoftande ros 1 juni 2003 och fick veta hemligheten varför hon slagit ner sina bopålar på ängarna med vidunderlig utsikt mot Kåsebergas gröna backar.

Det var utsikten jag föll för, men också rosbusken som stod i full blom och fyllde upp hela mellanrummet mellan bostadshuset och det lilla stallet. Blommorna doftade så förföriskt! Jag bestämde mig för att slå till med en gång: Det här huset ska jag ha!”

Idag, snart 35 år senare, har halva busken hamnat i det inglasade uterummet, därför kunde vi njuta av utslagna blommor redan i början av juni, busken som fortfarande tvingas följa naturens rytm blommar däremot en månad senare. Den härligt doftande rosen tillhör gruppen Rosa x francofurtana, sannolikt rör det sig om sorten ’Agatha’. Rosens ursprung är oklart, den nämns i böcker från slutet av 1500-talet som ”Rosa Sine Spinis”, rosen utan taggar. Några forskare menar att rosen har uppstått genom en korsning mellan R. gallica och R. majalis, medan andra vill byta ut R. majalis mot den helt taggfria R. pendulina. ’Agatha’ är en frisk och tålig buskros som även kan användas som en mindre klätterros. Odlas den på egna rötter, slår den rotskott.

Fyndplats: Ingelstorps Ängar

Fynddatum: 1 juni 2003

Blomman: Löst fylld blomma (ca 8 cm i diameter) som ser lite rufsig ut, ovanlig gammalrosa-lila färg, synliga ståndare i gult.

Blad och taggar: Matta och ”rynkiga” blad i ljusgrönt. Nyutslagna blad har en röd ton i kanten. Borsttaggar och enstaka sylvassa, kloböjda taggar på äldre grenar. Nya skott oftast taggfria.

Doft: Stark.

Blomning: Från midsommar och sex veckor framåt.

 

 
 

Fler bilder av Ros 1
 

 
 
 
 

Rosor           Fyndplatser            Historia           Bilder           Tillbaka till Rosentorgets karta