Ros 138  
     
 

 
     
 

Rosen är känd i folkmun som ”Simrishamnsrosen”. Första gången den dokumenterades var 2003, i en trädgård på Norregatan 9. Dåvarande ägaren, Helge Hansson, hade räddat ett par plantor som grävts upp när det nya stadshuset skulle byggas i Simrishamn. Några år senare upptäckte jag att rosen även växte i trädgården till Lilla Rådmansgatan 4, ett stenkast från Helges trädgård.

”Rosen fanns redan här när vi flyttade hit 1966”, berättar Madeleine Hellström som delat med sig av okuleringsris från den tre meter höga busken för att nya plantor skulle kunna skapas till Rosentorget.

Klätterrosen med de stora, lysande gula blommorna har vi lyckats identifiera som ’Le Rêve’, en fransk ros från 1920. ’Le Rêve’, vilket betyder ”drömmen”, är en korsning mellan Rosa foetida, persisk gulros och Mme. Eugene Verdier, en rosa storblommig remontantros. Förädlaren bakom ’Le Rêve’, fransmannen Pernet-Ducher, kan sägas vara fadern till våra gula rabattrosor.

 

Fyndplats: Simrishamn

Fynddatum: 16 juni 2003

Blomman: Stora (10-12 cm i diameter), lysande gula, löst halvfyllda blommor. Eleganta, långsträckta gula knoppar som skiftar i rött i spetsen.

Blad och taggar: Ljusgrönt sidenmatt bladverk. Moderat taggig.

Doft: Stark och söt.

Blomning: Från början/mitten av juni och fram till mitten av juli. 

 

 

 
 

Fler bilder av Ros 138
 

 
 
 
 

Rosor           Fyndplatser            Historia           Bilder           Tillbaka till Rosentorgets karta