Ros 46  
     
 

 
     
 

Bland sly och ogräs på en slänt framför en vit huslänga upptäcker jag rosbuskar som doftar helt underbart. Pål och Ghanjah, paret som bor i längan om sommaren, blir nyfikna över vad jag studerar bland ogräset och gör mig sällskap på byvägen framför slänten. ”Mina föräldrar köpte huset av Per-Einar och Astrid Persson som även ägde Vallby 81, jag är säker på att rosorna fanns här redan då, troligtvis kom de från Vallby 81, en släktgård med gamla anor”, berättar Pål. Ghanjah har inte lagt märke till rosorna förut. Hon böjer sig ner för att lukta på en blomma och vänder sig sedan mot oss med ett glatt och överraskat uttryck i ansiktet: ”Den här rosen luktar precis som rosorna i min barndom!”, säger Ghanjah som ursprungligen kommer från Syrien. ”Nu måste vi börja rensa bort ogräset så att rosorna trivs bättre”.

 

Vilken är då rosen? Troligast är att sorten hör hemma antingen i damaskena- eller centifolia-gruppen. Rosen har upptäckts i trädgårdarna på flera större gårdar på Österlen, den tycks ha varit en ”statusros” som haft förmågan att överleva ända fram till våra dagar

Fyndplats: Vallby

Fynddatum: 27 juni 2003.  

Blomman: Fyllda, varmt rosa blommor som bleknar mot svagare rosa och lila toner. De inre kronbladen är små och viker sig uppåt kring ögat.

Blad och taggar: Kraftigt och friskt bladverk i mellangrönt. Nyutslagna blad har en röd ton i kanten. Många taggar, sylvassa och rödaktiga.

Doft: Stark och härlig damaskenadoft.

Blomning: Från veckan före midsommar och sex veckor framåt, blomningen varar aningen längre än hos andra engångsblommande buskrosor.

 

 
 

Fler bilder av Ros 46
 

 
 
 
 

Rosor           Fyndplatser            Historia           Bilder           Tillbaka till Rosentorgets karta