Ros 83  
     
 

 
     
 

Tredje sommaren på Österlen upptäckte Katarina Johansson rosen som gömde sig i häcken mot bygatan i Vallby. Katarina rensade kring rosen och idag har den växt sig starkare. Ett av rotskotten har hamnat på

Rosentorget och getts inventeringsnumret 83. Samma sorts ros har även upptäckts i Ingelstorp, se Ros 1.

 

Den härligt doftande rosen tillhör gruppen Rosa x francofurtana, sannolikt rör det sig om sorten ’Agatha’. Rosens ursprung är oklart, den nämns i böcker från slutet av 1500-talet som ”Rosa Sine Spinis”, rosen utan taggar. Några forskare menar att rosen har uppstått genom en korsning mellan R. gallica och R. majalis, medan andra vill byta ut R. majalis mot den helt taggfria R. pendulina. ’Agatha’ är en frisk och tålig buskros som även kan användas som en mindre klätterros. Odlas den på egna rötter, slår den rotskott.

Fyndplats: Vallby

Fynddatum: 6 juli 2003

Blomman: Löst fylld blomma (ca 8 cm i diameter) som ser lite rufsig ut, ovanlig gammalrosa-lila färg, synliga ståndare i gult.

Blad och taggar: Matta och ”rynkiga” blad i ljusgrönt. Nyutslagna blad har en röd ton i kanten. Borsttaggar och enstaka sylvassa, kloböjda taggar på äldre grenar. Nya skott i regel taggfria.

Doft: Stark.

Blomning: Från midsommar och sex veckor framåt.
 

 
 

Fler bilder av Ros 83
 

 
 
 
 

Rosor           Fyndplatser            Historia           Bilder           Tillbaka till Rosentorgets karta