Ros 2  
     
 

 
     
 

En av de första dagarna i juni medan jag körde på Köpmangatan genom Borrby såg jag en hög rosbuske vars långa, lätt bågböjda grenar var helt översållade med mörkrosa blommor. Huset såg ut att vara ett sommarhus, krukväxterna i fönstret var av den sorten som kräver minimalt med vatten, så jag dristade mig att gå in på tomten och inspektera rosbusken på närmare håll. Väl inne på tomten upptäckte jag att det fanns ytterligare en rosbuske med samma enkla vackra cerise blommor, och trots att den stod i halvskugga i prånget mellan bostaden och ett uthus var den ännu mer högväxt än den första, kanske bortåt fyra meter.

Grannen över gatan
kunde upplysa om att huset byggts på 30-talet, troligtvis hade buskarna planterats då.

Senare på hösten fångade busken mot gatan på nytt min uppmärksamhet, nu hade de enkla blommorna förvandlats till avlånga, päronliknande frukter som lyste i klaraste rött.

Men vad är det för buskros? Ja, det är frågan. Hör av dig till oss om du har svaret!

Fyndplats: Köpmangatan 46, Borrby

Fynddatum: 4 juni 2003

Blomman: Enkla cerise blommor, ca 6,5 cm i diameter, med kraftig ståndarkrans i gult. Eleganta, avlånga knoppar omslutna av ännu längre foderblad.

Blad och taggar: Friskt bladverk med 7-9 mellangröna, matta lansettblad.  Årsskotten är mörkgröna, äldre grenar får en rödbrun ton. Borstliknande taggar 50-60 cm upp på äldre grenar från basen, därefter är de nästintill taggfria. Nya skott är taggfria.

Doft: Svag men fin.

Blomning: Från slutet av maj och en månad framåt.
 

 
 

Fler bilder av Ros 2
 

 
 
 
 

Rosor           Fyndplatser            Historia           Bilder           Tillbaka till Rosentorgets karta