Ros 27  
     
 

 
     
 

En vackert rosalila ros kikar ut genom spjälorna till ett staket vid byvägen genom Ingelstorp och fångar min uppmärksamhet. Vid en närmare titt ser jag att ”staketrosen” försöker fly ut i ljuset med sina spensliga grenar från skuggan under ett väldigt valnötsträd.

Trädgården gömmer på flera intressanta gamla rosor som nu fått en plats på Rosentorget, de har fått numren 44, 43, 28.

Trädgården anlades av en trädgårdsmästare i Rödmölle, som var knuten till Tosterups slott. Trädgårdens rosor har planterats i flera omgångar, av olika ägare. Några av de äldsta rosorna står vid den gamla kaffegrottan i sten. En färgstark ägare till trädgården var målare Hansson som bodde i huset fram till 1950. Han drev caféverksamhet och byggde en dansrotunda i en rymlig vinkelbyggnad till bostadshuset. ”Men när prästen stoppade järnvägen blev det slut på caféet och hela Ingelstorp”, berättar John Eriksson som bodde i huset efter målare Hansson.

Målare Hansson planterade inte bara rosor, han var även en efterfrågad dekorationsmålare; husets och trädgårdens nuvarande ägare, Saga Bitkover-Norman, kan njuta av vackra rosbårder som slingrar sig runt taket i ett av rummen.

Fyndplats: Ingelstorp

Blomman: Fyllda blommor med en ”knut” av mindre kronblad kring ögat. Upp till sju blommor på samma stängel. Blomfärgen kan närmast beskrivas som kallt rosa, vilket drar mot lila-grått hos den fullt utslagna blomman. Knopparna är klart rosa, omslutna av långa, flikiga foderblad.

Blad och taggar: Mellangröna, påminner om bladen hos centifoliarosor. Grenverket är taggigt i basen, högre upp blir taggarna mer borstlika.

Doft: Stark och härlig, som en damaskenaros.

Blomning: Varar längre än de flesta engångsblommande rosor, från midsommar till början av augusti.

 

 
 

Fler bilder av Ros 27
 

 
 
 
 

Rosor           Fyndplatser            Historia           Bilder           Tillbaka till Rosentorgets karta