Ros 45  
     
 

 
     
 

En utsökt vit buskros som vi lyckats identifiera. Rosen, som skapades i Frankrike och introducerades 1835,  heter ’Madame Plantier” och är troligtvis en korsning mellan en albaros och noisetteros. Rosen har ärvt det bästa av sina föräldrar, härdighet, skönhet och en fantastisk doft. Mme Plantier kan användas både som buske och klätterros, väljer man att låta rosen ge sig iväg på höjden kan man göra som Vita Sackwell-Vest och plantera den vid ett gammalt fruktträd. Rosen klarar att stå i ett skuggigt läge flera timmar per dag.

På sin ursprungliga växtplats i Borrby har Madame Plantier fått växa fritt och bildar en hög häck. ”Jag tror att det var Sture Andersson som planterade rosen medan han bodde i huset, men den  kan också ha funnits där tidigare”, säger grannen Kjell Olsson, som fick två plantor av Sture för snart tjugofem år sedan.

Fyndplats: Borrby

Fynddatum: 27 juni 2003

Blomman: Bländande vita, mellanstora och tätt fyllda blommor där kronbladen är samlade kring ett grönt öga. Knopparna, som är omslutna av långa flikiga foderblad, är rosafärgade innan de vecklar ut sina doftande vita kronblad.

Blad och taggar: Ljusgrönt elegant bladverk. Få taggar.

Doft: Sötaktig myskdoft.

Blomning: Från början/mitten av juni och fram till mitten av juli.

 
 

Fler bilder av Ros 45
 

 
 
 
 

Rosor           Fyndplatser            Historia           Bilder           Tillbaka till Rosentorgets karta