Ros 48  
     
 

 
     
 

Rosen är lätt att känna igen på sina väldoftande, parfymerade rosa blommor och starkt rankande grenverk som inte förmår hålla sig upprätt utan böjer sig mot marken. Samma sorts ros har dykt upp på flera fyndplatser under inventeringens gång, oftast i trädgårdar till större bondgårdar, kanske har vi här att göra med en ”statusros” som överlevt till våra dagar.

På sin ursprungliga växtplats i Hammenhög växer ros 48 i en större byträdgård som anlades av en trädgårdsmästare på 1920-talet. Den vackra och väldoftande rosen har växt ihop med en gul ros, nr 47, i ett vildväxande buskage där båda rosornas tunna och böjliga grenar nått en höjd av 1.75 meter.

Fyndplats: Hammenhög

Fynddatum: 27 juni 2003

Blomman: Tätt fyllda blommor med en ”knut” av mindre kronblad kring ögat. Blomman är ca 8 cm i diameter. Upp till sju blommor på samma stängel. Blomfärgen kan närmast beskrivas som gammalrosa, vilken drar mot lila-grått hos den fullt utslagna blomman. Knopparna är klart rosa, omslutna av långa, flikiga foderblad. Fingertopparna blir klibbiga av ett hartslikt ämne när man gnuggar dem  kring knopparna.

Blad och taggar: Mellan- till mörkgrönt matt, nästan strävt bladverk, påminner om bladen hos centifolia-gruppen. Grenverket är taggigt i basen med enstaka kloböjda taggar högre upp, mer borstlika på nya stjälkar.

Doft: Stark och härlig, som en damaskenaros.

Blomning: Varar längre än de flesta engångsblommande rosor, från midsommar till början av augusti.

 

 
 

Fler bilder av Ros 48
 

 
 
 
 

Rosor           Fyndplatser            Historia           Bilder           Tillbaka till Rosentorgets karta