Ros 79  
     
 

 
     
 

År 1838 lyckades ångbåten Great Western korsa Atlanten på den nya rekordtiden 15 dagar. Två år senare uppkallades en ny fransk buskros efter den snabba ångbåten. Great Western tillhör Bourbon-gruppen, som upptäcktes i början av 1800-talet. Rosen växer lite varstans i kustbältet från Simrishamn till Mälarhusen, och på varje ort har den getts olika namn, som Biskopsrosen, Branteviksrosen och Bengtas ros. Den vackra och väldoftande rosen är en riktig tuffing. I mer än 150 år har den överlevt Österlens ibland hårda vintrar och envist bitit sig kvar i landskapets trädgårdar medan släkte följt på släkte. Rosen har säkert spridits med hjälp av de många rotskotten som brukar uppstå kring varje buske. Det var en välkommen gåva förr i tiden när ädla rosor bara var förunnat de rika.

 

Ros 79 är upphittad i ett vildväxande buskage av rosor och syrener vid infarten till Gislövs Hammar. Troligtvis har rosen spridit sig i grässlänten med hjälp av avfall från trädgården på andra sidan vägen. ”Min mor, Rut Kling, planterade nog rosorna i vår trädgård, hon fick dem i sin tur från mormor som bodde i huset bredvid”, säger Stig Kling som bor på Gislövs Hammar 23.

Det sägs att Ida Andersson, ägaren till gården Hammar, försedde torpen på Gislövs Hammar med träd och buskar under 1800-talets sista hälft. Kan Great Western på Gislövs Hammar vara ett levande minne från den tiden?

 

Fyndplats: Gislövs Hammar
 

Fynddatum: 4 juli 2003
 

Blomman: Fylld med färgschatteringar i livliga rödrosa toner, kronbladens undersida är i en blekare nyans. När blomman falnar antar kronbladen en röd-lila ton.


Blad och taggar:
Mellan till ljusgrönt bladverk med ovalt rundade småblad. Rikligt med kloböjda taggar.


Doft:
Väldoftande.


Blomning:
Rikligt, från första hälften av juni och ca fyra veckor framåt.

 

 
 

Fler bilder av Ros 79
 

 
 
 
 

Rosor           Fyndplatser            Historia           Bilder           Tillbaka till Rosentorgets karta