Ros 24 (303)  
     
 

 
     
 

Den som kör i sakta mak genom Rörums by kan inte undgå att lägga märke till det otroligt stora och vackra rosbuskaget som frodas hos Margaretha Ekberg. Hon kallar den starkt väldoftande rosen för "Tant Almas ros", för att hedra husets tidigare ägare Alma Mattsson. Rosen har identifierats som sorten ’Blush Damask’, tillhörande damaskena-gruppen.

Alma kom ursprungligen från Östra Karup i Hallands län. Hennes föräldrahem, ett litet torp, hade brunnit ner till grunden. Vid ett besök på platsen i början av 1950-talet upptäckte Almas dotter Blenda en ros som hade överlevt branden, och tog med sig ett skott till Rörum.

Idag har rosen spritt sig till flera ställen på Österlen. Oftast är de frodiga buskagen ett minne av Almas generositet; hon delade gärna med sig av sin gamla barndomsros. Vid ett litet torp i Skräddaröd, ett par kilometer från Rörum, har rosen förvildat sig över en hel slänt. Kring midsommar binder sommargästerna vackra doftkransar av rosen. I torpet bodde en gång i tiden Selma Dahn, ensamstående med tre barn. Kände Selma och Alma varandra? Ja, det visar sig att varje vecka gick Selma till Alma i Rörum för att leverera ägg. En dag gick Selma inte tillbaka med tom korg till torpet. Där låg ett rotskott med sällsynt livskraft.    

Fyndplats: Rörum

Fynddatum: 22 juni 2003

Blomman: Tätt fyllda blommor i olika schatteringar av rosa, från blekt rosa till mörkare nyanser. Kronbladen ”snurrar” sig tätt runt ett knappt synligt gult öga.

Blad och taggar: Mellangrönt, matt bladverk. Unga blad lätt rödaktiga i bladkanten. Taggig.

Doft: Väldoftande.

Blomning: Mycket riklig, från tidigt i juni och tre veckor framåt

 

 
 

Fler bilder av Ros 24
 

 
 
 
 

Rosor           Fyndplatser            Historia           Bilder           Tillbaka till Rosentorgets karta