Ros 121  
     
 

 
     
 

Den vackra vita rosen heter ’Frau Karl Druschki’, även känd under det mer poetiska namnet ’Snödrottningen’. Rosen är upphittad i en trädgård med historiska anor. Trädgården anlades i början av 1900-talet av länsträdgårdsmästaren Carl Ekenstam, mest känd för sin plantering av exotiska träd på Stenshuvud.

’Snödrottningen’ kom ut på marknaden 1901 och trots att blomman saknar doft, hör den till 1900-talets mest planterade vita ros över hela världen. Det är en härdig och tålig ros som trivs i de flesta jordar. Rosen, som tillhör tehybrid-gruppen har den vackra ’Mme Caroline Testout’ som ena föräldern. ’Mme Caroline Testout’ innehar nummer 69 på Rosentorget.

Den gamla trädgården i Lönhult har förändrats mycket under de mer än hundra år som passerat sedan den planterades, grusgångar och rabatter har lagts igen, många växter har försvunnit, men två rosor har överlevt till våra dagar, Ros 121, som förökats upp i många exemplar och planterats i Rosentorgets mittrabatt, samt Ros 122.

Fyndplats: Lönhult

Fynddatum: 17 augusti 2003

Blomman: Rent vita, stora och perfekt formade blommor. Långa, eleganta knoppar som är tonade i rosa-rött i bladkanterna.

Blad och taggar: Mörkgrönt bladverk. Taggar.

Doft: Saknar doft.

Blomning: Från midsommar till början av hösten

 
 

Fler bilder av Ros 121
 

 
 
 
 

Rosor           Fyndplatser            Historia           Bilder           Tillbaka till Rosentorgets karta