Ros 167  
     
 

 
     
 

Ibland är det oerhört svårt att bestämma vilken ros är. Den här rosen, som jag angett som ’Joseph Guy’ kallar andra för ’Rödhätte’.

’Rödhätte’ är rosfirman Poulsen första ros på marknaden. Den kom ut redan 1911 och lär ha utgjort 25% av rosförsäljningen i Sverige under 1920-talet, alltså kan man räkna med att hitta den i våra gamla trädgårdar och täppor.

’Joseph Guy’ kom ut 1921 och lanserade som en ”förbättrad” ’Rödhätte’. ’Joseph Guy’ är en korsning mellan ’Rödhätte’ och tehybriden ’Richmond’.

Varje rabatt med självaktning ägde en rad med ’Rödhätte’ eller ’Joseph Guy’, som kom ut tio år senare och presenterades som ”en förbättrad ’Rödhätte’. De båda rosorna är i själva verket så lika varandra att det kan vara svårt att skilja dem åt, ett kännetecken är att ’Rödhätte’ har aningen mindre blommor. Jag är fortfarande inte säker på om Ros 167 är ’Rödhätte’ eller ’Joseph Guy’. Saken måste undersökas vidare.

På sin ursprungliga växtplats är Ros 167 planterad i två långa rabatter på vardera sidan om uppfarten till ett hus, det ser mycket stiligt ut. De lär ha planterats av August Henriksson vid husets tillkomst, 1936. Årtalet för planteringen talar för att Ros 167 är ’Joseph Guy’, som då hade tagit över marknaden från ’Rödhätte’.

När rosen dokumenterades 2005 ägdes huset av Sven-Ove Petterson, så här berättade han att han skötte rabatterna: ”Jag klipper ner dem hårt på hösten, lämnar bara 15 cm ovanför marken. Sedan går jag över dem på våren och tar bort allt dött. Jag har slutat täcka rabatterna, och jag märker ingen skillnad, att det gör varken från eller till. Gödning blir det vartannat år, ibland mer sällan”.

Carl Ekenstam, legendarisk länsträdgårdsmästare som planterade Stenshuvud med exotiska träd, lär ha anlagt trädgården.

Fyndplats: Rörum

Fynddatum: 14 juli 2005

Blomman: Mörkt rosa halvfyllda blommor i klasar.

Blad och taggar: Sidenmatt, dekorativt bladverk. Taggar.

Doft: Mild.

Blomning: Hela sommaren.

 
 

Fler bilder av Ros 167
 

 
 
 
 

Rosor           Fyndplatser            Historia           Bilder           Tillbaka till Rosentorgets karta