Ros 200  
     
 

 
     
 

Ibland är det oerhört svårt att bestämma vilken ros är. Den här rosen, som jag angett som ’Joseph Guy’ kallar andra för ’Rödhätte’, själv tycker jag den också påminner om ’Anne Mette Poulsen’, en i stort sett bortglömd floribundaros från danska rosfirman Poulsen. Men kanske ’Anne Mette Poulsen’, som kom ut 1935 har något större och mer röda än rosa blommor.

’Rödhätte’ är rosfirman Poulsen första ros på marknaden. Den kom ut redan 1911 och lär ha utgjort 25% av rosförsäljningen i Sverige under 1920-talet, alltså kan man räkna med att hitta den i våra gamla trädgårdar och täppor.

’Joseph Guy’ kom ut 1921 och lanserade som en ”förbättrad” ’Rödhätte’. ’Joseph Guy’ är en korsning mellan ’Rödhätte’ och tehybriden ’Richmond’. ’Joseph Guys’ blommor är aningen större än ’Rödhättes’.

Många frågetecken således att räta ut i framtiden.

Ros 200 kommer ursprungligen från en trädgård med anor i Ingelstorp. Trädgården anlades av en trädgårdsmästare i Rödmölle, som var knuten till Tosterups slott. Trädgårdens rosor har planterats i flera omgångar, av olika ägare. Några av de äldsta rosorna står vid den gamla kaffegrottan i sten. En färgstark ägare till trädgården var målare Hansson som bodde i huset fram till 1950. Han drev caféverksamhet och byggde en dansrotunda i en rymlig vinkelbyggnad till bostadshuset. ”Men när prästen stoppade järnvägen blev det slut på caféet och hela Ingelstorp”, berättar John Eriksson som bodde i huset efter målare Hansson.

Målare Hansson planterade inte bara rosor, han var även en efterfrågad dekorationsmålare; husets och trädgårdens nuvarande ägare, Saga Bitkover-Norman, kan njuta av vackra rosbårder som slingrar sig runt taket i ett av rummen.

Fyndplats: Ingelstorp

Fynddatum: juli 2007

Blomman: Mörkt rosa halvfyllda blommor i klasar.

Blad och taggar: Sidenmatt-glansigt, dekorativt bladverk. Taggar.

Doft: Mild.

Blomning: Hela sommaren.

 
 

Fler bilder av Ros 200
 

 
 
 
 

Rosor           Fyndplatser            Historia           Bilder           Tillbaka till Rosentorgets karta