Ros: Prinsessan Ingrid  
     
 

 
     
 

Kronprinsessan Ingrid’, ’Prinsessan Ingrid’, ’Frau Astrid Späth’ – eller vad ska vi kalla rosen?

En vacker och tålig rabattros som presenterats under flera namn sedan sin tillkomst. Kanske handlar det inte heller om samma ros, utan flera snarlika?

Låt oss börja med danska rosfirman Poulsenrosor som lanserade en floribundaros vid namn ’Kronprinsesse Ingrid’ i slutet av 1930-talet, rosen var en korsning mellan ’Else Poulsen’ och ’Dainty Bess’.

Ett decennium tidigare kunde Sälshögs plantskola utanför Tomelilla tillkännage att en ny och vacker ros uppstått i plantskolan. I plantskolans katalog för 1945 kan man läsa följande beskrivning av rosen:

PRINSESSAN INGRID. Av H.K.H. prinsessan Ingrid namngiven ros. År 1929 härstädes uppkommen sport av Joseph Guy. Blomman djup rosa. En mycket vacker rikblommig polyantharos.

En tredje ’Kronprinsessan Ingrid’ lär vara en ros som i själva verket heter ’Astrid Späth’ men som alltså döptes om. ’Astrid Späth’ är en sport från 1930 av floribundarosen ’Joseph Guy’. Och visst ser man likheten, ’Kronprinsessan Ingrid’ är som en ljusrosa variant på den cerise-rosa ’Joseph Guy’, som för övrigt inte fick behålla det namnet när den skulle introduceras i USA, där är den istället känd som ’Lafayette’.

Sedan lär det ju också finnas en rosa variant av ’Rödhätte’, men jag har inte sett någon bild av den rosen, så jag ska inte öka förvirringen genom att ta upp den också.

Frågan är alltså fortfarande vilken ros som står planterad i rabatt 33? Något för rosexperterna att bita i!

 

 
 

Fler bilder av Ros Prinsessan Ingrid
 

 
 
 
 

Rosor           Fyndplatser            Historia           Bilder           Tillbaka till Rosentorgets karta