Välkommen!

Vi är en förening som är förälskade i gamla rosor. Därför har vi bestämt oss för att bevara, dokumentera, och sprida kunskap om Österlens rosarv. Vi har hitintills inventerat mer än 200 gamla rosor i Simrishamn, Ystad, Tomelilla, och Sjöbos kommuner. Sommaren 2009 invigdes en rosbank på Rosentorget i Simrishamn, där kring 130 av de mest värdefulla inventeringsrosorna kommer att bevaras för framtiden.

Varje sommar ställer vi till med Rosfest i Simrishamn med omnejd.
Spännande föredragsserier höst och vår.
Roskurser
Resor och utflykter
Medlemsförmån! 10% rabatt på inköp av jord och gödning

Medlem i föreningen Österlenrosor blir du genom att betala in 100 kr till bg 323-5645, märk talongen ”årsavgift”.
För ytterligare information, vänligen kontakta:
Else Olsson, tel. 070-73 33 407 eller e-post:

info@osterlenrosor.se

Några av sorterna på Rosentorget i Simrishamn finns tillgängliga för inköp till den egna trädgården.

Roskraft

F.d Raskarums Plantskola

Aktuellt på Rosentorget

Rosentorget finns nu på Instagram,
https://www.instagram.com/p/Cet42ryK_Kx/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Rosentorget - lokalt klonarkiv för POM-rosor...

Hitta till Rosentorget....

Rosentorget lite grann från ovan...

Klipp från YA 28/1 2013

ÖSTERLENS GAMLA ROSOR

Äntligen är den här! Boken som berättar om rosorna som planterades i bondens allmogeträdgård och byarnas och fiskelägenas täppor för mer än hundra år sedan. Vackra, härdiga och tåliga rosor som överlevt till våra dagar. 
Den vackert inbundna boken är fylld av spännande roshistorier som vittnar om en särdeles stark och kärleksfull relation mellan människan och rosen på Österlen. Österlens gamla rosor innehåller 39 kapitel fördelade på 170 sidor, alla med ett rikt bildmaterial. Bokens avslutande kapitel presenterar rosorna som inventerats på Österlen och som kan besökas på Rosentorget i Simrishamn. Författaren Mia Gröndahl var en av pionjärerna bakom Österlenrosor och Rosentorget. I den egna trädgården, Killahusets trädgård i Mälarhusen, finns bortåt tusen rosor i blom varje sommar.

Recension i tidningen Kulturvinden finns att läsa här.

Boken går att köpa direkt från förlaget som har adress www.grondahlrietz.se  Medlemmar i Österlenrosor kan få 20 kr rabatt mot uppgivande av sitt medlemsnummer.

Torsdag 21 november kl 18.30 på Skeppet, Marint centrum i Simrishamn

Marika Delin, trädgårdsformgivare, berättar om rosor utifrån sin bok Vildare rosor. Om rosorna kan vi i boken läsa att de är: Lättodlade, friska och vackra med enkla blommor och lysande nypon. Upptäck och plantera de länge förbisedda vildrosorna som älskas av pollinatörer och håller rådjuren borta med sina taggar. De är dessutom oerhört härdiga och många går att odla över hela landet. Marika Delin gör nedslag bland världens vildare rosor och presenterar ett 40-tal i text och bild – från muminrosen med sin intensiva röda färg till vingrosen med sina spektakulära taggar.

Mer om Marika Delin finns på https://www.marikadelintradgard.se/

Entré vid detta tillfälle: Medlem i Österlenrosor 50 kr, icke-medlem 100 kr. Fika 20 kr.

Hela programmet för hösten finns att läsa här.

Rosentorget finns på film

Mia Gröndahl berättar om hur rosorna kom till Österlen.
Rosentorget med Mia Gröndahl on Vimeo

Filmen är framtagen med medel från Svenska Rosensällskapet.

Vildrosor i våra trädgårdar,
vackra året om

Redan för mer än 4 000 år sedan började vilda rosor odlas i trädgårdar, då främst i Kina och Persien. Vilda rosor kräver oftast lite skötsel och det finns en för varje trädgård. De blommar vackert och har oftast dekorativa nypon under höst och vinter.
Henny Johansson, ordförande i Svenska rosensällskapet, vill öka intresset för och kunskaperna om dessa rosor. Hon besökte Österlenrosor tidigare i höst och visade bilder på olika vildrosor och berättade om hur man på bästa sätt odlar dem.

En bildlista från föredraget med namn, höjd, kort beskrivning och lite odlingstips finns som pdf här.