Välkommen!

Vi är en förening som är förälskade i gamla rosor. Därför har vi bestämt oss för att bevara, dokumentera, och sprida kunskap om Österlens rosarv. Vi har hitintills inventerat mer än 200 gamla rosor i Simrishamn, Ystad, Tomelilla, och Sjöbos kommuner. Sommaren 2009 invigdes en rosbank på Rosentorget i Simrishamn, där kring 130 av de mest värdefulla inventeringsrosorna kommer att bevaras för framtiden.

Varje sommar ställer vi till med Rosfest i Simrishamn med omnejd.
Spännande föredragsserier höst och vår.
Roskurser
Resor och utflykter
Medlemsförmån! 10% rabatt på inköp av jord och gödning

Medlem i föreningen Österlenrosor blir du genom att betala in 100 kr till bg 323-5645, märk talongen ”årsavgift”.
För ytterligare information, vänligen kontakta:
Else Olsson, tel. 070-73 33 407 eller e-post:

info@osterlenrosor.se

ÖSTERLENS GAMLA ROSOR

Äntligen är den här! Boken som berättar om rosorna som planterades i bondens allmogeträdgård och byarnas och fiskelägenas täppor för mer än hundra år sedan. Vackra, härdiga och tåliga rosor som överlevt till våra dagar. 
Den vackert inbundna boken är fylld av spännande roshistorier som vittnar om en särdeles stark och kärleksfull relation mellan människan och rosen på Österlen. Österlens gamla rosor innehåller 39 kapitel fördelade på 170 sidor, alla med ett rikt bildmaterial. Bokens avslutande kapitel presenterar rosorna som inventerats på Österlen och som kan besökas på Rosentorget i Simrishamn. Författaren Mia Gröndahl var en av pionjärerna bakom Österlenrosor och Rosentorget. I den egna trädgården, Killahusets trädgård i Mälarhusen, finns bortåt tusen rosor i blom varje sommar.

Recension i tidningen Kulturvinden finns att läsa här.

Boken går att köpa direkt från förlaget som har adress www.grondahlrietz.se  Medlemmar i Österlenrosor kan få 20 kr rabatt mot uppgivande av sitt medlemsnummer.

Aktuellt på Rosentorget

Nya rossorter har planterats på Rosentorget...

Hitta hit till Rosentorget....

.Rosentorgets Vänner.

Rosentorgets vänner är en liten informell och trevlig grupp som har hand om skötseln av Rosentorget i form av bl.a ogräsrensning, beskärning och uppbindning. Arbetet är ideellt men belönas med fika och fri entré till Österlenrosors föredrag.

Tycker du det verkar intressant och har lust att hjälpa till, hör av dig till info@osterlenrosor.se eller på tel 0414-60207

Det är möjligt för Er att kunna införskaffa Österlenrosor till den egna trädgården. Ett urval intressanta sorter har förökats upp i begränsat antal. Först till kvarn får först mala!

Sortiment och återförsäljare

Lördag 5/5 kl 10.00-13.00

Växtmarknad och Vårlökar

Tillsammans med Tjörnedala Trädgårdsförening och Österlens Trädgårdssällskap hålls det växtmarknad i trädgården på Österlens Museum.
Cecilia Wingård och Eva Fristedt finns på plats och berättar om årets planteringar.
Medlemmar i Österlenrosor ges tillfälle att sälja eget överskott av plantor eller annat som hör ihop med trädgård. Ta med eget bord och ev. stol. Med bil nås porten längst in i trädgården genom att köra upp från Yngve Östbergs väg mellan Ica och Netto.
Givetvis är alla välkomna att fynda växter, prata växter och det är fritt inträde. Fika finns att köpa.

Årsmöte

 

Protokollet från årsmötet är justerat och finns tillgängligt här.

Österlens Rosdrottning 2017

Bild: Rita Olsson

Gerd Mårtensson, Simris, blev genom röstning av allmänheten vald till Österlens Rosdrottning 2017 med motiveringen "Hon har odlat och drivit Simris Handelsträdgård i ca 30 år, är engagerad i Österlen FF handikapp, Simrishamns Motorklubb och med i TRF Ystad-Österlen."

Reidar Jönsson stod för kröningen med rosenkrans på huvudet och ett vackert smycke skänkt av Handelscompagniet kring halsen.

 

Österlens Rosfest 2017

Ett uppskattat inslag under rosfestveckan är möjligheten att kunna besöka ett antal privata trädgårdar. I programmet finns en mix av trädgårdar som varit med tidigare år och de som är nytillkomna. Bilder från några av årets trädgårdar finns här. (Öppnas i nytt fönster)

 

Österlens Rosfest 2018 blir lördag 30 juni -
fredag 6 juli. 
 

Rosresa 2017

Österlenrosor fick ihop en rosresa även detta år och denna gång begav vi oss till Danmark och Själland med Gerlevparken och Fredensborgs Slott som resmål.
Några bilder från resan finns här. (Öppnas i nytt fönster)

 

 

Klipp från YA 28/1 2013