Välkommen!

Vi är en förening som är förälskade i gamla rosor. Därför har vi bestämt oss för att bevara, dokumentera, och sprida kunskap om Österlens rosarv. Vi har hitintills inventerat mer än 200 gamla rosor i Simrishamn, Ystad, Tomelilla, och Sjöbos kommuner. Sommaren 2009 invigdes en rosbank på Rosentorget i Simrishamn, där kring 130 av de mest värdefulla inventeringsrosorna kommer att bevaras för framtiden.

Varje sommar ställer vi till med Rosfest i Simrishamn med omnejd.
Spännande föredragsserier höst och vår.
Roskurser
Resor och utflykter
Medlemsförmån! 10% rabatt på inköp av jord och gödning

Medlem i föreningen Österlenrosor blir du genom att betala in 100 kr till bg 323-5645, märk talongen ”årsavgift”.
För ytterligare information, vänligen kontakta:
Else Olsson, tel. 070-73 33 407 eller e-post:

info@osterlenrosor.se

ÖSTERLENS GAMLA ROSOR

Äntligen är den här! Boken som berättar om rosorna som planterades i bondens allmogeträdgård och byarnas och fiskelägenas täppor för mer än hundra år sedan. Vackra, härdiga och tåliga rosor som överlevt till våra dagar. 
Den vackert inbundna boken är fylld av spännande roshistorier som vittnar om en särdeles stark och kärleksfull relation mellan människan och rosen på Österlen. Österlens gamla rosor innehåller 39 kapitel fördelade på 170 sidor, alla med ett rikt bildmaterial. Bokens avslutande kapitel presenterar rosorna som inventerats på Österlen och som kan besökas på Rosentorget i Simrishamn. Författaren Mia Gröndahl var en av pionjärerna bakom Österlenrosor och Rosentorget. I den egna trädgården, Killahusets trädgård i Mälarhusen, finns bortåt tusen rosor i blom varje sommar.

Recension i tidningen Kulturvinden finns att läsa här.

Boken går att köpa direkt från förlaget som har adress www.grondahlrietz.se  Medlemmar i Österlenrosor kan få 20 kr rabatt mot uppgivande av sitt medlemsnummer.

Aktuellt på Rosentorget

Rosentorget - lokalt klonarkiv för POM-rosor...

Nya rossorter har planterats på Rosentorget...

Hitta hit till Rosentorget....

Det är möjligt för Er att kunna införskaffa Österlenrosor till den egna trädgården. Ett urval intressanta sorter har förökats upp i begränsat antal. Först till kvarn får först mala!

Sortiment och återförsäljare

Klipp från YA 28/1 2013

Julhälsning

Covid-19-året är snart till ända. Men, tyvärr ser pandemin ut att fortsätta även 2021. En stor tröst har varit att en hel del har fortsatt stötta oss under året. Under 2020 lyckades vi genomföra några aktiviteter, men det var ju inte överdrivet många. Rosfesten blev ändå en glädje genom att så många visade upp sina trädgårdar för besökare och alla iakttog försiktighet. Årets ros 2020 blev Kerstis Hulda från Skillinge, som Karin Svensson sett till att den överlevt och får finnas kvar. Många har glatts över dess långa blomning i år.

Planeringen av vårens program ger oss huvudbry som ni säkert förstår. Att starta med föreläsningar i februari, som var tänkt, vågar vi oss inte på. Om vaccineringen går bra, har vi planer på hålla årsmöte 21 mars 2021, med David Carlson som föreläsare. Han kom ut med sin bok Roshandboken tidigare i år, en handfast och praktiskt bok. David är också ansvarig för det årliga evenemanget Rosor på Falsterbonäset. Förhoppningsvis kan vi starta föredragssäsongen 21 mars. 

Återstoden av vårens program återkommer vi med i januari. Alla längtar vi nu efter normalitet, men det gäller att ha tålamod.

Det är vår förhoppning att ni alla har klarat er från denna hemska sjukdom.

En innerlig önskan om en GOD JUL och ETT GOTT NYTT ÅR 2021

Österlenrosor
genom er ordförande Else

Österlens Rosfest 2020

 

Det blev även denna sommar en rosfest om än i mindre skala och inte som den brukar vara. Antalet arrangemang och typ av inslag var begränsat, ändå blev det några trevliga och intressanta dagar.
Lite bilder från festen finns här. (Nytt fönster)

 

Det finns möjlighet att göra betalningar till Österlenrosor med Swish. För att underlätta kassörens tillvaro - ange i meddelandefältet vad betalningen avser.

Numret är 123 022 6977

Vildrosor i våra trädgårdar,
vackra året om

Redan för mer än 4 000 år sedan började vilda rosor odlas i trädgårdar, då främst i Kina och Persien. Vilda rosor kräver oftast lite skötsel och det finns en för varje trädgård. De blommar vackert och har oftast dekorativa nypon under höst och vinter.
Henny Johansson, ordförande i Svenska rosensällskapet, vill öka intresset för och kunskaperna om dessa rosor. Hon besökte Österlenrosor tidigare i höst och visade bilder på olika vildrosor och berättade om hur man på bästa sätt odlar dem.

En bildlista från föredraget med namn, höjd, kort beskrivning och lite odlingstips finns som pdf här.