Välkommen!

Vi är en förening som är förälskade i gamla rosor. Därför har vi bestämt oss för att bevara, dokumentera, och sprida kunskap om Österlens rosarv. Vi har hitintills inventerat mer än 200 gamla rosor i Simrishamn, Ystad, Tomelilla, och Sjöbos kommuner. Sommaren 2009 invigdes en rosbank på Rosentorget i Simrishamn, där kring 130 av de mest värdefulla inventeringsrosorna kommer att bevaras för framtiden.

Varje sommar ställer vi till med Rosfest i Simrishamn med omnejd.
Spännande föredragsserier höst och vår.
Roskurser
Resor och utflykter
Medlemsförmån! 10% rabatt på inköp av jord och gödning

Medlem i föreningen Österlenrosor blir du genom att betala in 100 kr till bg 323-5645, märk talongen ”årsavgift”.
För ytterligare information, vänligen kontakta:
Else Olsson, tel. 070-73 33 407 eller e-post:

info@osterlenrosor.se

ÖSTERLENS GAMLA ROSOR

Äntligen är den här! Boken som berättar om rosorna som planterades i bondens allmogeträdgård och byarnas och fiskelägenas täppor för mer än hundra år sedan. Vackra, härdiga och tåliga rosor som överlevt till våra dagar. 
Den vackert inbundna boken är fylld av spännande roshistorier som vittnar om en särdeles stark och kärleksfull relation mellan människan och rosen på Österlen. Österlens gamla rosor innehåller 39 kapitel fördelade på 170 sidor, alla med ett rikt bildmaterial. Bokens avslutande kapitel presenterar rosorna som inventerats på Österlen och som kan besökas på Rosentorget i Simrishamn. Författaren Mia Gröndahl var en av pionjärerna bakom Österlenrosor och Rosentorget. I den egna trädgården, Killahusets trädgård i Mälarhusen, finns bortåt tusen rosor i blom varje sommar.

Recension i tidningen Kulturvinden finns att läsa här.

Boken går att köpa direkt från förlaget som har adress www.grondahlrietz.se  Medlemmar i Österlenrosor kan få 20 kr rabatt mot uppgivande av sitt medlemsnummer.

Aktuellt på Rosentorget

Rosentorget finns nu på Instagram,
https://www.instagram.com/p/Cet42ryK_Kx/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Rosentorget - lokalt klonarkiv för POM-rosor...

Hitta hit till Rosentorget....

Klipp från YA 28/1 2013

Rosens Resa till Österlen
29 juni – 1 juli 2024

Sommaren 2024 firar Österlenrosor tjugo år och det vill vi göra med rosälskare från när och fjärran.

Rosens Resa till Österlen besöker under tre dagar några av landskapets vackraste rosenträdgårdar och plantskolor.
Vi rosvandrar i byarna och deltar i Rosfesten i Simrishamn.

Bokning och program på svenska finns här...and in english here.

Greve Carl 'Calle' Piper är död.

Vid flera tillfällen medverkade Calle Piper på Rosfesten i Simrishamn. Om han hade tid och inte var upptagen ställde han alltid upp. Sådan var Calle. Under Rosfestens tjugoåriga historia medverkade Calle Piper som Rosspanare, krönare av Rosdrottningen och som talare på Rosfestens sommargudstjänst. Här är talet som Calle Piper höll 5 juli 2009 i S:t Nicolai kyrka i Simrishamn. Ett tal som är lika aktuellt idag.

Nu finns Rosentorget på film

Mia Gröndahl berättar om hur rosorna kom till Österlen.
Rosentorget med Mia Gröndahl on Vimeo

Filmen är framtagen med medel från Svenska Rosensällskapet.

Det finns möjlighet att göra betalningar till Österlenrosor med Swish. För att underlätta kassörens tillvaro - ange i meddelandefältet vad betalningen avser.

Numret är 123 022 6977

Vildrosor i våra trädgårdar,
vackra året om

Redan för mer än 4 000 år sedan började vilda rosor odlas i trädgårdar, då främst i Kina och Persien. Vilda rosor kräver oftast lite skötsel och det finns en för varje trädgård. De blommar vackert och har oftast dekorativa nypon under höst och vinter.
Henny Johansson, ordförande i Svenska rosensällskapet, vill öka intresset för och kunskaperna om dessa rosor. Hon besökte Österlenrosor tidigare i höst och visade bilder på olika vildrosor och berättade om hur man på bästa sätt odlar dem.

En bildlista från föredraget med namn, höjd, kort beskrivning och lite odlingstips finns som pdf här.